Har kamera, vil fotografere mennesker

Det er ingenting galt i å fotografere natur, landskap, stilleben eller arkitektur, jeg gjør det selv. Men jeg vil hevde – og har psykologien med meg når jeg skriver det – at vi mennesker trekkes mot andre mennesker. Vi har alltid vært flokkdyr. Derfor er det å fotografere mennesker for de fleste av oss er enda mer givende enn å fotografere noen av de andre sjangrene.

Ta deg tid til å se denne videoen (over) og tenk på hvordan du kan skape sterkere fotografier av mennesker ved å gå dypere og bruke deg selv som menneske. Erfaringene jeg deler i denne videoen handler mer om hvordan du bør tenke relasjonsbygging og medmenneskelighet enn hvordan du bruker kameraet. Det har tatt meg tid å innse hvor viktig det er, men det har endret måten jeg lager bilder på. Ikke bare er bildene mine sterkere og mer autentiske, men møtene med menneske jeg fotografer, er blitt opplevelser i seg selv.

Gikk du glipp av den første videoen, Med mennesket i søkeren? Du kan se det her.

Om et par dager til sender jeg deg en e-post og gir deg beskjed om at den tredje videoen er lagt ut. Den heter Med kameraet som døråpner. Der vil jeg snakke enda mer om møtet mellom deg som fotograf og de du fotograferer – og hvordan du kan håndtere den frykten vi alle opplever når vi tar kontakt med fremmede mennesker.

Har du spørsmål til det å fotografere mennesker? Legg igjen dem i en kommentar under og la oss diskutere det.

8 thoughts on “Har kamera, vil fotografere mennesker

 1. Takk, du klarte å få meg til å huske at jeg har fotografert mennesker som har fascinert meg. Jeg har da fått epost-adressen deres så jeg kunne sende bildet til dem.
  .
  Jeg blir ofte fascinert av menneskers antrekk.
  .
  Trenger de å vite om bruken? Eller hvordan avtales det?

 2. Du stiller et veldig viktig spørsmål, Sigrid Marie. Og det er ingen entydig svar på dette med om det trengs tillatelse til å fotograferer mennesker. Du må egentlig finne en balansegang som fungerer for deg. Det er kanskje også nyttig å vite at loven i Norge ikke stille noen betingelser for selve fotograferingen – der står du helt fritt. Det er bruken som er regulert og som blant annet sier at kommersiell bruk av bilder skal avtales med den som er avbildet. Det eneste unntaket for selve fotograferingen går på barn. Der skal du alltid ha foreldre eller foresattes tillatelse. Du bør også vite at loven er forskjellig fra ett land til et annet. I Frankrike, for eksempel, er det heller ikke tillatt å ta bilder av noen uten deres tillatelse.

  For egen del ser jeg det slik at folk som oppholder seg i det offentlige rommet, er til offentlig skue, og jeg har ingen problemer med å ta bilde av dem. Og så lenge jeg ikke bruker bildene kommersielt, har jeg heller ingen motforestillinger om å bruke dem. Barn er selvsagt utenom dette. For meg handler det også om respekt for dem jeg fotograferer. Jeg er ikke ute etter å “ta” dem eller fremstille dem på en måte som ikke respekterer deres integritet, og da er det for meg helt uproblematisk å ta og og bruke bilder av dem.

 3. Tusen takk. Veldig kjekt at du deler dine tips i desse videoene.
  Eg var ein gong med på ein photowalk i Bergen der to damer stilte som modeller i gatefotografering og vi kunne utfolde oss fritt med kamera. Kjempegøy!

 4. Takk for tilbakemeldingen Inger Margrete. Det å fotografere med modeller er en fin måte å komme i gang med å fotografere mennesker.

 5. Takk for veldig gode råd. Det jeg synes er aller vanskeligst er å fotografere fremmede mennesker. Hvordan går jeg best frem for å spørre noen jeg har lyst å fotografere på gaten? Finnes det noen enkle knep?

 6. Takk for godt spørsmål, Birger. Dessverre er det ingen enkle knep eller triks til å komme i gang med å fotografere fremmede mennesker. Du må faktisk bare ta mot til deg og spørre. Tenk på at du har absolutt ingenting å tape. Du kan få et nei, men det er jo ingen katastrofe. Det er glemt neste gang du får et ja. Dette handler også om å trene seg opp. Jo mer du tvinger deg til å spørre, jo enklere blir det neste gang.

 7. Takk for fine tips! Er jo litt skummelt å spørre.Men skjønner at det må det bare trenes på. Pleier du å sende noen /ett bilde på e-post/ sms til de du spør får ja av?
  Forstår jeg deg rett når du sier at bilder som er tatt i deg offentlige rom kan brukes fritt? Gjelder det
  f.eks og å legge de ut på Instagram/ Facebook osv? Så lenge de ikke er til kommersielt bruk?/ tar betalt for de?
  Nok en gang takk for gode tips! Hilsen Tone

 8. Takk for at du spør, Tone. Jeg sende gjerne bilder til dem jeg har fotografert og særlig hvis jeg har tatt mye av tiden deres. Det er en fin måte å gi noe tilbake. I forhold til å legge ut på sosiale medier, så sier jeg ikke at man kan, men at jeg gjør det. Og det er slett ikke alt jeg vil legge ut. Jeg vurderer alltid om et bilde viser personen(e) i en situasjon som kan oppfattes som respektløs. Her må hver enkelt fotograf gjøre seg opp en mening.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *